Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken

Als onderdeel van het seminar "Grenzen, Circulatie, Interculturaliteit en Mens-Milieu Interacties" organiseert de LSH DFR, in samenwerking met de laboratoria LEEISA en MINEA, een conferentie getiteld "Le système migratoire haïtien en Amérique du Sud, gebaseerd op het boek: El sistema migratorio haitiano en América del Sur: proyectos, movilidades y políticas".

CHet wordt gepresenteerd door Handerson Joseph en Cédric Audebert, coördinatoren van het boek, Marianne Palisse, antropologe, Wilmont Jean en Carlos Nieto, op vrijdag 10 februari 2023 van 16.00 tot 18.00 uur in zaal E114. De Haïtiaanse diaspora is sinds het einde van de twintigste eeuw het onderwerp van talrijke wetenschappelijke studies. Na de aardbeving van 2010 veranderden de migratieroutes echter en nam de migratie naar Zuid-Amerika toe.

couverture livre "Système de migration haïtien en Amérique du sud".Brazilië, Peru, Ecuador, Argentinië en Chili werden belangrijke bestemmingen, terwijl de migratie naar het Guyana Plateau, en Frans Guyana in het bijzonder, maar ook naar Suriname en Guyana, hernieuwd werd. Het was dus tijd om de balans op te maken van de huidige kennis over de geschiedenis en dynamiek van de Haïtiaanse migratie naar Zuid-Amerika.

Om het boek samen te stellen, brachten de coördinatoren, Handerson Joseph en Cédric Audebert, een groep onderzoekers samen die zich in verschillende landen bezighouden met Haïtiaanse migratie, om een beter inzicht te krijgen in de nieuwe migratieroutes, de manier waarop de projecten van migranten worden beïnvloed door het overheidsbeleid van de gastlanden, en de trajecten en ervaringen van de mannen, vrouwen en kinderen die verhuizen en zich vestigen en zo bijdragen aan de culturele diversiteit van Zuid-Amerikaanse samenlevingen.

Deze speciale sessie van het 'Grenzen'-seminar zal verschillende medewerkers en coördinatoren van het boek samenbrengen om het boek te presenteren en de discussie te openen over de dynamiek van de Haïtiaanse diaspora in Zuid-Amerika.
Na een presentatie van het boek van Cédric Audebert, zal Handerson Joseph ingaan op de kwestie van de Haïtiaanse diaspora in het Guyana Plateau. Wilmont Jean en Marianne Palisse zullen hun artikel over "papieren" en asiel in Frans Guyana presenteren. Tot slot zal Carlos Nieto de routes en netwerken van Haïtiaanse migranten in Peru bekijken.

Een paar woorden over de sprekers

Cédric Audebert
Geograaf, Directeur Onderzoek bij het CNRS, Laboratoire Caribéen de Sciences Sociales, Martinique

Handerson Joseph
Antropoloog, Universitair hoofddocent aan de Federale Universiteit van Rio Grande do Sul (UFRGS), Brazilië

Wilmont Jean
Houder van een masterdiploma in Civilisaties, Culturen en Samenlevingen, Samenlevingen en Interculturaliteit. Hij is de auteur van een masterscriptie over asielzoekers in het district Cayenne V.

Marianne Palisse
Antropoloog, docent aan de Universiteit van Guyana, LEEISA.

Carlos Nieto
D. in Sociale en Politieke Wetenschappen en werkt als Academisch Directeur aan de Universidad Continental in Cuzco, Peru.

Menu sluiten
nl_NL_formalNederlands (Formeel)