Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
    - Commissies CVEC/FSDIE - Sociale bijstand :  6 en 7 februari 2024
    - Commissies CVEC/FSDIE - Sociale bijstand :  6 en 7 februari 2024
    - Commissies CVEC/FSDIE - Sociale bijstand :  6 en 7 februari 2024
    - Commissies CVEC/FSDIE - Sociale bijstand :  6 en 7 februari 2024
    - Commissies CVEC/FSDIE - Sociale bijstand :  6 en 7 februari 2024
    - Commissies CVEC/FSDIE - Sociale bijstand :  6 en 7 februari 2024
    - Commissies CVEC/FSDIE - Sociale bijstand :  6 en 7 februari 2024
    - Commissies CVEC/FSDIE - Sociale bijstand :  6 en 7 februari 2024

Als onderdeel van het seminar "Grenzen, Circulaties, Interculturaliteiten en Mens-Milieu Interacties" organiseren de laboratoria LEEISA en MINEA een conferentie getiteld "De productie van academische kennis over het Guyana-schild: het Border Studies Graduate Programme". De conferentie wordt gepresenteerd door Paulo Gustavo Pellegrino Correa en wordt gehouden op maandag 6 november 2023, van 18.00 tot 20.00 uur in zaal F108.

De Stichting van de Federale Universiteit van Amapá (UNIFAP) begon haar activiteiten in 1970 als een centrum voor hoger onderwijs (NEM), verbonden aan de Federale Universiteit van Pará (UFPA). In de jaren 1990 werd de Stichting van de Federale Universiteit van Amapá opgericht en in 1991 organiseerde UNIFAP haar eerste toelatingsexamen om baccalaureaatstudenten toe te laten. Vandaag de dag heeft UNIFAP vier campussen en biedt het 47 bacheloropleidingen aan. In 2017 werd het Postgraduate Programme in Border Studies (PPGEF) opgericht. De Professional Master in Border Studies houdt rekening met het specifieke karakter van de staat Amapá en zijn drievoudige grens van Brazilië/Suriname/Frans-Guyana. De groep docenten is verbonden door het thema van de grens als object en ontmoetingspunt voor academische discussies, met een voorkeur voor internationalisering, waarbij verschillende soorten kennis betrokken zijn.

Het doel van onze conferentie is om de productie van kennis over het Guyana-schild te presenteren dankzij dit postdoctorale programma in grensstudies. Het PPGEF bestaat nu zes jaar. Het is ongetwijfeld een van de belangrijkste centra voor de productie van kennis over het noorden van Zuid-Amerika, dankzij het werk van de onderzoekers en postdoctorale studenten. We zullen enkele van deze resultaten en de netwerken die via projecten met de regio zijn opgebouwd, presenteren.

Tot slot zullen we in onze presentatie van de gelegenheid gebruik maken om te laten zien hoe grensoverschrijdende betrekkingen op de agenda staan van discussies over internationale betrekkingen. Daarnaast laten we zien hoe de PPGEF toekomstige studies over de politieke herconfiguratie van het westelijk halfrond in de 21e eeuw voor zich ziet, rekening houdend met bijvoorbeeld: 1) internationale stromen in de Guyana regio, mensen, goederen en diensten; 2) regionale integratiestrategieën; 3) grenzen als doorgangsplaatsen, maar ook als plaatsen van interdictie; 4) de rol van regionale en internationale veiligheid; 5) biopiraterij; 6) de rol van beschermde gebieden, op meerdere analysegebieden; 7) internationaal publiekrecht, inheemse kwesties en de effectiviteit van minderheidsrechten in relatie tot grenzen.

Een paar woorden over de spreker

Paulo Gustavo Pellegrino Correa is doctor in de politieke wetenschappen. Hij was gastwetenschapper aan de Universiteit van Waikato, Nieuw-Zeeland (2012), en gasthoogleraar aan de Universiteit van West-Indië, Trinidad en Tobago (2017). Hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Federale Universiteit van Amapá (UNIFAP) en permanent hoogleraar van het Postgraduate Programme in Border Studies (PPGEF) aan dezelfde instelling. Hij was vicevoorzitter van samenwerking en interinstitutionele betrekkingen aan de UNIFAP en voormalig directeur van de Braziliaanse Vereniging voor Defensiestudies (ABED). Momenteel is hij coördinator van het staatsplan voor de ontwikkeling en integratie van de grensstrook van Amapá.

Menu sluiten
nl_NL_formalNederlands (Formeel)